Také vám jen nestačí čichat vůni grilovaných pochoutek, které připravují sousedi a chtěli byste si pořídit vlastní gril? A jaký, na plyn nebo na dřevěné uhlí? Jedno z hlavních kritérií, podle něhož byste měli gril vybírat. Udělali jsme průzkum za vás a nyní vám přinášíme shrnutí, v čem je jaký typ grilu výhodnější a lepší.
Plyn a jeho nej
Plynové grily jsou gurmány často kritizovány. Ve skutečnosti jim však dává přednost více jak 80% vyhlášených restaurací, a to samozřejmě z mnoha důvodů. Pokud bychom tedy měli bodově zaznamenat největší výhody plynu, mohli bychom uvést:
- snadná obsluha, příprava i zapnutí – zahřátý je během 10-15 minut, a to bez práce
- nemusíte se starat o oheň, ani se ho obávat
- snazší regulace teploty
- jednoduchý na úklid, po grilování není žádná starost s popelem; méně náročná údržba
- opékané maso má tvrdší, více křupavou a tmavší kůrku; to ocení zejména milovníci steaků
- během grilování vás neruší žádný viditelný kouř
- rovnoměrná teplota po celé ploše grilovacího roštu
- ideální pro grilování zeleniny, ryb, chleba
- maso je více šťavnaté
- grilování je zdravější – pokrmy nejsou vystaveny přímému ohni; tuk neodkapává na ohřevnou plochu a nedochází tak k velkému přepalování
Uhlí a jeho nej
Grily na dřevěné uhlí jsou na našich zahradách stále v převaze. Není divu, že si ho pro jeho vlastnosti lidé zamilovali. Jako jeho největší klady bychom mohli například uvést:
- vyšší teplota, ale musíte ji udržovat
- možnost uzení – jednoduše
- kouř, který je s grilem na dřevěné uhlí spjat nemusí být vždy jen záporem, naopak je u některých pokrmů vyžadován, jelikož vytváří specifickou chuť; kouř může být znatelný zejména u velkých kusů kuřecího nebo krůtího masa, u tlustých steaků; typické zejména pro jižní grilování
- ideální tedy pro přípravu masa
- oheň vytváří tu pravou atmosféru
- skladný
- levnější základní nabídka, samozřejmě závisí na výrobci
Nevýhody
Samozřejmě, že oba typy grilů mají i své nevýhody. Pokud by byly oba dokonalé, nemuseli bychom nad výběrem vůbec spekulovat. K tomu, co je uvedeno výše, bychom tedy mohli ještě dodat pár bodů.
PLYNOVÝ GRIL – NEVÝHODY | GRIL NA DŘEVĚNÉ UHLÍ – NEVÝHODY |
---|---|
plyn sám o sobě nedotváří žádnou chuť jídla | více práce a špíny – ovšem věc názoru, někteří to považují za neoddělitelnou součást grilování |
na některých se hůře udí, na některý to není vůbec možné | musí se jim věnovat větší pozornost – pravidelné přikládání uhlí, kontrola |
Rada na závěr
Váš výběr byste měli odvozovat samozřejmě od toho, co od grilu očekáváte. Také však nezapomeňte vybírat podle prostředí, kam jej chcete umístit. Kolik času grilování chcete věnovat? A jak často jej vlastně budete používat?