Dilema: Grilovat na dřevěném uhlí nebo na plynu?

shutterstock.com
shutterstock.com

Také vám jen nestačí čichat vůni grilovaných pochoutek, které připravují sousedi a chtěli byste si pořídit vlastní gril? A jaký, na plyn nebo na dřevěné uhlí? Jedno z hlavních kritérií, podle něhož byste měli gril vybírat. Udělali jsme průzkum za vás a nyní vám přinášíme shrnutí, v čem je jaký typ grilu výhodnější a lepší.

Plyn a jeho nej

Plynové grily jsou gurmány často kritizovány. Ve skutečnosti jim však dává přednost více jak 80% vyhlášených restaurací, a to samozřejmě z mnoha důvodů. Pokud bychom tedy měli bodově zaznamenat největší výhody plynu, mohli bychom uvést:

  • snadná obsluha, příprava i zapnutí – zahřátý je během 10-15 minut, a to bez práce
  • nemusíte se starat o oheň, ani se ho obávat
  • snazší regulace teploty
  • jednoduchý na úklid, po grilování není žádná starost s popelem; méně náročná údržba
  • opékané maso má tvrdší, více křupavou a tmavší kůrku; to ocení zejména milovníci steaků
  • během grilování vás neruší žádný viditelný kouř
  • rovnoměrná teplota po celé ploše grilovacího roštu
  • ideální pro grilování zeleniny, ryb, chleba
  • maso je více šťavnaté
  • grilování je zdravější – pokrmy nejsou vystaveny přímému ohni; tuk neodkapává na ohřevnou plochu a nedochází tak k velkému přepalování
Gril KADUVA, zdroj: shutterstock.com
Gril KADUVA, zdroj: shutterstock.com

Uhlí a jeho nej

Grily na dřevěné uhlí jsou na našich zahradách stále v převaze. Není divu, že si ho pro jeho vlastnosti lidé zamilovali. Jako jeho největší klady bychom mohli například uvést:

  • vyšší teplota, ale musíte ji udržovat
  • možnost uzení – jednoduše
  • kouř, který je s grilem na dřevěné uhlí spjat nemusí být vždy jen záporem, naopak je u některých pokrmů vyžadován, jelikož vytváří specifickou chuť; kouř může být znatelný zejména u velkých kusů kuřecího nebo krůtího masa, u tlustých steaků; typické zejména pro jižní grilování
  •  ideální tedy pro přípravu masa
  • oheň vytváří tu pravou atmosféru
  • skladný
  • levnější základní nabídka, samozřejmě závisí na výrobci

Nevýhody

Samozřejmě, že oba typy grilů mají i své nevýhody. Pokud by byly oba dokonalé, nemuseli bychom nad výběrem vůbec spekulovat. K tomu, co je uvedeno výše, bychom tedy mohli ještě dodat pár bodů.

PLYNOVÝ GRIL – NEVÝHODY GRIL NA DŘEVĚNÉ UHLÍ – NEVÝHODY
plyn sám o sobě nedotváří žádnou chuť jídla více práce a špíny – ovšem věc názoru, někteří to považují za neoddělitelnou součást grilování
na některých se hůře udí, na některý to není vůbec možné musí se jim věnovat větší pozornost – pravidelné přikládání uhlí, kontrola

Rada na závěr

Váš výběr byste měli odvozovat samozřejmě od toho, co od grilu očekáváte. Také však nezapomeňte vybírat podle prostředí, kam jej chcete umístit. Kolik času grilování chcete věnovat? A jak často jej vlastně budete používat?