Je lepší nerezový, nebo granitový dřez?

Pokud právě řešíte novou kuchyňskou linku, výběr dřezu vás určitě nemine. Přestože v drtivé většině domácností je samozřejmostí myčka, bez dřezu se tak jako tak neobejdete. Proto by vás měl zajímat jeho design, z čeho je vyroben a údržba.Všechny hospodyňky mi dají za pravdu, že údržba je především o vodním kameni a obtížnost závisí na materiálu, ze kterého je dřez vyroben. Je dobré se hned na začátku smířit s tím, že s vodním kamenem nebo nečistotami budete bojovat vždy. Rozdíl je jen ten, že na některých dřezech jsou nečistoty vidět více a na jiných méně.

Vestavný nebo samostatný

Před výběrem materiálu bychom se měli zamyslet nad tím, jaký typ dřezu se do naší kuchyně hodí. Podle prostorového uspořádání snadno určíte, zda bude vhodný vestavný, zabudovaný do pracovní desky, anebo jako volně stojící komponent.

Vlastníte-li prostornější kuchyni, můžete si dovolit samostatně stojící dřez. Počítat s ním ale musíte už v momentě, kdy místnost navrhujete. Je totiž nutné vyřešit napojení na kuchyňské baterie a kanalizaci.

V našem článku se budeme zabývat především materiály. Zaměříme se na ty granitové a nerezové. Dřezy vyrobené z plastu nebo smaltu totiž v dnešní době již nikdo nepoužívá.

Granitové dřezy

Pokud si zařizujete moderní kuchyni, pravděpodobně sáhnete po dřezu z granitu. Je vyroben z vysoce kvalitních a odolných materiálů, které se do moderní kuchyně prostě hodí. Mezi jeho vlastnosti patří houževnatost, neporéznost a tvrdost. Pokud granitový dřez poškrábete klíčem, zůstane nepoškozený, protože obsahuje 80 % drceného křemene a žuly.

Granitové dřezy se vyrábí v množství designů a barev. K dostání jsou také kuchyňské baterie ve stejné barvě.

Hlavní výhody granitových dřezů

  • Podstatně snadnější údržba.
  • Trvalejší pěkný vzhled a možnost barevného sladění s interiérem.
  • Nabídka praktických a zajímavých tvarů i doplňků, odolnost a masivnost.
  • Možnost povýšit dřez na další pracovní plochu, která se velmi snadno udržuje.
  • Špičkové výrobky mají přirozené a trvalé antibakteriální vlastnosti.

Nerezové dřezy

V dnešní době jsou nejprodávanější a nejoblíbenější právě nerezové dřezy. Hlavní důvod, proč je najdeme přibližně v 80 % domácností, je jejich cenová dostupnost. Jsou totiž mnohem levnější než keramické nebo granitové. Zákazníci je upřednostňují i přes některé jejich nedostatky, jako jsou pozůstatky po zaschlé vodě.

Tyto dřezy velice dobře odolávají korozi a hravě snáší většinu běžných čisticích prostředků i vysoké teploty. Vyrábí se v řadě úprav.

Hlavní výhody nerezových dřezů

  • Chemická odolnost proti saponátům, čističům i ovocným a zeleninovým šťávám.
  • Různorodost tvarů, které snadno zakomponujete do jakékoli kuchyňské linky.
  • Možnost volby povrchové úpravy.
  • Barevné sjednocení se spotřebiči v nerezu.

Tak jaký dřez se hodí právě do vaší kuchyně? Budete se rozhodovat mezi granitem a nerezem?