Keramický nůž přinesl revoluci v kuchyni, hodí se i pro vás?

shutterstock.com
shutterstock.com

I přesto, že jsou keramické nože na našem trhu více, než tři roky, pro mnoho z nás je to stále spíše neznámá věc. I přestože nás lákají z výlohy každého obchodu s domácími spotřebiči, prodejnami drobné elektroniky a na mnoha internetových portálech, stále jsme k těmto výrobkům lehce nedůvěřiví. Může za to především fakt, že mnoho prodejců tvrdí, že tyto nože se nikdy neotupí a jsou téměř „nesmrtelné“. Toto tvrzení je pro mnoho z nás zarážející a odrazuje od nákupu. Jaká je pravda?

Nejdříve se vrátíme pár let do historie, keramický nůže byl poprvé představen v roce 1984 firmou Kyocera na japonském trhu. Na západním trhu se začal masově šířit až po roce 1999, v České republice se stal běžnou součástí kuchyňských potřeb ještě o mnoho let později.

Opravdu se keramické nože nikdy neotupí?

Keramické nože s sebou přinesly mnoho kladů, ale také otázek. Každému člověku s minimálními znalostmi fyziky je jasné, že žádný materiál nevydrží ostrý věčně, pokud je pravidelně používán. Výjimkou nejsou ani keramické nože. Na druhou stranu je ovšem nutné dodat, že oproti nožům ocelovým vydrží jejich ostrost až třikrát déle. Vše záleží na správném používání a péči o nůž.

Jaká je tvrdost keramického nože?

Tvrdost materiálu se měří na Mohsově stupnici. Keramické nože mají v této stupnici tvrdostí blíže k diamantu, než ke klasické oceli. Nože z oceli se vyznačují tvrdostí mezi 5-6 stupni Mohsovy stupnice, diamant má pak 10 stupňů. Keramické nože jsou vyráběny ze směsi oxidu zirkoničitého, oxidu hlinitého a dalších keramických látek.

Tato směs je lisována velmi vysokým tlakem a vypalována teplotou, která přesahuje 1 000 °C. Takto vyrobený nůž dosahuje stupně tvrdosti minimálně 8 stupňů Mohsovy stupnice. Keramické nože tak vydrží opravdu déle ostré.

Keramický nůž je tvrdý, ostrý, ale přesto křehký

Vadou na kráse keramických nožů je jejich křehkost. Tyto nože jsou vynikajícím pomocníkem při každodenních pracích v kuchyni, ale při manipulaci s nimi musíte být velice opatrní. Pokud vám tento nůž spadne z kuchyňské linky, máte rázem o starost víc. Můžete si být téměř jistí, že spadlý nůž se okamžitě rozdělí na několik částí.

Nůž s keramickou čepelí AZZA 899 Kč, zdroj: tescoma.cz
Nůž s keramickou čepelí AZZA 899 Kč, zdroj: tescoma.cz

Broušení není snadné

Broušení keramických nožů se doporučuje pouze v profesionálních střediscích, kde jsou pro tyto účely vybaveni. Nabrousit podomácku keramický nůž je téměř nemožné, i pro zkušeného pracovníka nebo kuchaře. Myslete na to již před koupí, protože v poslední době se na trhu objevila záplava levných keramický nožů, které vám nikdo nenabrousí!

Zamilujete si ho také?

Pro mnoho domácností se ovšem stanou keramické nože po chvilce užívání téměř nepostradatelným pomocníkem. Zejména v těch domácnostech, kde se o údržbu a přebrušování nožů moc nedbá. Náročnost na údržbu je minimální, stačí nůž vždy očistit a uložit na správné místo. Jaké to je?

Stejně jak u každého nože, zapomeňte na hromadu nožů v šuplíku a skladujte je odděleně. Jen tak zajistíte dlouhou výdrž tohoto skvělého pomocníka v kuchyni.

Na závěr se podívejte na video, jak se keramické nože vyrábí

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Zp7JwNtJX0E?rel=0]