Další úprava pitné vody? Nepodceňujte ji!

Kvalita pitné vody je čím dál diskutovanějším tématem. Pitná voda sice musí splňovat stanovené limity, ale to neznamená, že v ní nenajdeme škodlivé, mnohdy až toxické látky, které se mohou na našem zdraví negativně projevit… Jak tedy zlepšit její kvalitu v domácích podmínkách?

Filtrace vody

V rámci filtrace vody se nabízí hned několik možností. Oblíbené jsou zejména filtrační konvice, jejichž obsluha je jednoduchá a rychlá. Následují vodovodní filtry, které se instalují na kuchyňskou linku, případně pod ni. V obou případech se filtrovaná voda vyznačuje lepší chutí i kvalitou. K dostání jsou také vodovodní filtry určené k umístění na hlavní přívod vody. Jejich úkolem je zbavit vodu mechanických nečistot.

Destilace vody

Parní destilace představuje další možnou úpravu vody, přičemž moderní destilační přístroje jsou určeny také k domácímu použití. Výhodou je samozřejmě neomezená dostupnost destilované vody.

Ionizace vody

V našem výčtu nesmí chybět ani ionizační přístroje, s jejichž pomocí lze prostřednictvím elektrického proudu kohoutkovou vodu snadno upravit. Zásaditá i kyselá voda nabízí různé využití, v případě zásadité vody je to především konzumace, neboť pozitivně působí na imunitní systém. U kyselé vody se nabízí použití jako slabé dezinfekce, kloktadla, kapek do nosu apod.

Reverzní osmóza

Méně známý proces reverzní osmózy rozhodně stojí za pozornost. Voda je v několika krocích zbavena nejprve drobných mechanických částic, poté se pomocí aktivního uhlí odstraní chlór a jeho sloučeniny, těkavé látky. V dalším kroku dochází k protlačování vody přes polopropustnou membránu, takže dojde k oddělení čisté a odpadní vody. Na závěr přichází na řadu opět filtrace pomocí aktivního uhlí. Takto upravená voda, zbavená nežádoucích látek, je vhodná ke konzumaci pro celou rodinu.

Fotogalerie

Příspěvek byl publikován v rubrice Byt se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky. Publikováno | Autor: Lucie Konečná

Komentáře nejsou povoleny.