Jak doma správně uchovávat alkohol?

Ke slavnostním příležitostem patří nejen dobré jídlo. Je vhodné ho doplnit také podáním vhodných alkoholických nápojů. Abyste své hosty uctili nápoji s prvotřídní chutí, je třeba znát nejen správný způsob jejich podání. Výslednou chuť ovlivňuje také předchozí skladování. Je třeba mít na paměti, že každý druh alkoholu vyžaduje jiné podmínky pro uchování nejlepší kvality a chuti.

Jak na skladování vína?

Pro skladování vín platí hned několik zásad. Předně by kvalitní víno nikdy nemělo stát na poličce, ale lahev by měla být uložena ve vodorovné pozici. Díky tomuto způsobu uložení je korková zátka namočena ve víně, čímž se zamezí přístupu vzduchu k vínu.

Dalším základním pravidlem je skladovat víno na temném místě, kde je však zároveň zajištěno dostatečné odvětrávání.

víno

Důležitá je pochopitelně také teplota, při níž budete víno uchovávat. Pro skladování vín je ideální zajistit teplotu v rozmezí od 5 do 15°C. Teplota nižší než 5°C může mít na víno negativní vliv. Velmi nevhodné je však také kolísání teplot. Pokud nemáte na výběr, můžete zvolit k uskladnění i místo s vyšší teplotou než 15°C, ale dbejte, aby v daném místě nedocházelo k výkyvům teplot.

Při skladování vín mají vyhráno majitelé sklepů, kde se lze celoročně spolehnout na přibližně stejnou teplotu. Každý však takovou možnost nemá. Ať už bydlíte v bytě nebo v novém domě, kde sklep chybí, musíte si se skladováním vína poradit jinak. Velmi elegantním řešením jsou domácí vinotéky s vlastním chlazením.

Víno se v nich uchovává v ideální pozici naležato a při optimální teplotě. Na trhu lze najít i vinotéky se dvěma zónami. Do zóny s lehce vyšší teplotou, kolem 15°C, patří víno červené. Bílé víno by se mělo podávat mírně chladnější, proto v zóně pro bílé víno se teplota drží mezi 10-12°C.

Jak skladovat pivo?

K otázce jak skladovat pivo, si každý, stejně jako u vína, ihned představí sklepení. Opět ideální místo ke skladování piva. Ale jak uchovat pivo, když sklep nemáte? Jakou teplotu zajistit před podáním? Ideální teplotou pro skladování piva je 7-10°C. Teploty pod 4°C pivu škodí, stejně jako teploty nad 15°C nebo výkyvy teplot.

Pivo si můžete zakoupit nejen v lahvích, ale na větší akci můžete pořídit i soudek. Svým hostům tak můžete nabídnout čerstvě natočené pivo. Ale abyste mohli správně načepovat pivo, budete muset dbát na jeho správné vychlazení.

pivo

Soudek můžete dát vychladit do lednice, pokud nastavíte teplotu vyšší než čtyři stupně. Nebo můžete využít speciálního čepovacího zařízení, které v sobě má integrované i chlazení. Pokud větší sešlosti pořádáte častěji, nejspíš se vám vyplatí do podobného zařízení investovat. Ale dobrou zprávou je, že výčepní zařízení si lze také pouze vypůjčit.

Jak na tvrdý alkohol?

V případě tvrdého alkoholu univerzální rada neexistuje, neboť každý druh má svá specifika při skladování i podávání. Ale jedno pravidlo je přeci jen společné, ideální teplota pro skladování lihovin se nachází v poměrně širokém rozmezí od 5 do 18°C.  Samozřejmostí je uchování v prostorách bez přístupu světla.

Teploty pod 5°C se u většiny lihovin nedoporučují. Například u slivovice hrozí její zakalení. Ideální teplota podání slivovice je 10-18°C. Nižší teploty pod 5°C nevyhovují ani vaječnému likéru a jiným krémovým alkoholickým nápojům.

Whisky a rum naopak podáváme při pokojové teplotě, při níž nejlépe vynikne její chuť.

Fotogalerie

Příspěvek byl publikován v rubrice Ostatní se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky. Publikováno | Autor: Lucie Konečná

Komentáře nejsou povoleny.