S příchodem vánočních svátků se znovu do popředí dostává sušené ovoce. I když je dostupné po celý rok, během posledních a velmi kouzelných dnů vánočních je zájem po něm podstatně větší. Zatímco někdo si ho přidává do instantních kaší, jiný automaticky servíruje do misek a „zobe” u hezké české pohádky. Pojďme se podívat na nejpopulárnější druhy sušeného ovoce, které mizí z pultů supermarketů i z nabídky e-shopů ze všech nejdříve.
Rozinky
Do vánočky, ale také do nejrůznějšího vánočního cukroví. Zkrátka a dobře rozinky musí být součástí každé kredence. Sice existují i ti, kteří neholdují tomuto sušenému ovoci, lékaři je jeho konzumace doporučovaná. Důvod je prostý – obsahuje totiž nepřeberné množství vlákniny, a kromě toho také vitamíny a další prospěšné látky.
Dokonce přispívají i k prevenci mnoha nemocí. Umí totiž regulovat vysoký krevní tlak, urovnávat hladinu cukru v krvi a celkově snížit zánětlivost v lidském těle.
Švestky
„Přinesl jsem vám švestičky z naší zahrádky,” určitě si pamatujete legendární hlášku ze známého českého filmu. Během vánočních svátků však nejsou oblíbené čerstvé švestky, ale právě ty sušené. Na sladkosti se neubírá, stejně tak ani na stránce výživové.
Stejně jako rozinky i švestky umí snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi, čímž zabraňují vzniku srdečních onemocnění. Hlídají také hladinu cukru, aby nevyskakovala do obřích výšin.
Datle
Co však zpravidla konzumujeme hlavně během Vánoc jsou datle. Poměrně exotické ovoce, které je však stejně jako rozinky zdrojem vlákniny. Navíc v sobě ukrývají i velkou spoustu antioxidantů, díky čemuž vyhání z těla škodlivé toxiny a další podobné látky.
I když jsou poměrně sladké, přesto nezpůsobují žádné přílišné zvyšování cukru v krvi. Nejvíce účinků mohou způsobit těhotným ženám, které můžou právě datle zachránit před rizikem nutnosti umělého vyvolání porodu.